ABB ltd, Amulsar Gold Mine

Teknikhus, hög- & lågspänning, kontrollrum, drivsystem och automatikskåp.

Under 2017 levererade vi fem teknikhus till Amulsar Golds guldgruva belägen på över 3000 m ö.h. (10000ft) i Armenien från Boliden Electro AB.

  • Enhet 220 – 8m x 2,3m x 3,4m – Ett kontrollrum med en komplett ABB 800xA miljö med två operatörsstationer i ett klimatkontrollerat utrymme. Genom designen med ett stort fönster på ena långsidan blev arbetsmiljön fantastiskt bra för operatörerna.
  • Enhet 411 – 19,7m x 3,9m x 3m – Ett teknikhus med 6 kV fördelningsställverk, 0,4kV fördelningsställverk och centraler, frekvensomvandlare, DC/UPS system, PLC/IO-skåp.
  • Enhet 221 – 14,8m x 7m x 3,4m – Två teknikhus som dockades ihop till ett på plats i Armenien. På detta sätt kunde vi transportera teknikhusen på lastbil. 6 kV fördelningsställverk, 0,4 kV fördelningsställverk och centraler, frekvensomvandlare, DC/UPS system, PLC/IO-skåp.
  • Enhet 241 – 8,2m x 3,2m x 2,7m – Ett teknikhus med 0,4kV fördelningsställverk, frekvensomvandlare, DC/UPS system, PLC/IO-skåp.

– Genom att erbjuda kunden en nyckelfärdig lösning och en heltäckande FAT innan leverans tack vare våra teknikhuslösningar var avståndet inga problem. Med ett genomtänkt byggsätt kunde vi på Boliden Electro erbjuda en helhetslösning som var prismässigt konkurrenskraftig trots att den installerades 400 mil från platsen där den tillverkades, berättar Konstruktionschef Simon Bäckström på Boliden Electro.

Förutsättningarna ser olika ut runt om i världen, just denna plats i Armenien är en seismisk aktiv zon. Av detta skäl tog vi fram och redovisade fullständiga analyser och beräkningar för samtliga i leveransen ingående trappor, landgångar och teknikhus. Med detta underlag samt analyser av klimat och beräkningar avseende värmeförluster för utrustningen kunde vi och vår kund känna oss trygga med leveransen.

– Flera av teknikhusen har installerad utrustning som avger en stor mängd värme. Denna kyls av med hjälp av utrustning som normalt används i stora frysrum och säkerställer att den installerade utrustningen kan fungera driftsäkert i många år framöver. Frakten gick på lastbil och passerade flera länders tullar. Även detta ställer krav på den medlevererade dokumentationen. Projektet hade tidigare upplevt problem med att utrustning som inte var fastskruvad eller fanns med i checklistor över levererat material saknades vid ankomsten till slutdestinationen, berättar Simon Bäckström.

Kompetensområde: Elkraft, Projektledning, hållfasthetsberäkningar
Lösning/Produkt: Teknikhus
Kontraktsform: Utförandeentreprenad, Fastprisleverans
Start: 2017-02
Färdigt: 2018-02
Referensperson kund: Kai Zierau, ABB ltd Schweiz

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.